lördag 12 juni 2010

Dagen vägrar ta in HBT-annons

Tidningen Dagen har stoppat en annons om ett kristet läger för HBTQ1)-ungdomar (DN, SvD). Dagen ägs av pingströrelsen och andra frikyrkliga organisationer, och dess chefredaktör Elisabeth Sandlund säger till Kyrkans Tidning:
En stor del av läsekretsen skulle stötas av en annons av detta slaget som handlar om utlevd homosexualitet.

Här är annonsen, förresten:Enligt Kyrkans Tidning menar Sandlund att en ansvarig utgivare kan säga nej utan att ange skäl. Fast hur det än är med den saken i fråga om annonser, har hon i det här fallet angett skälet: Åtgärden motiveras av hänsyn till tidningens läsekrets.

Många som kommenterat uttrycker (rätteligen) indignation över Dagens agerande. Kritiken tappar dock i trovärdighet, om man som Åsa Carlsson klandrar hela "den svenska kristenheten" för vad en redaktör på en tidning gör. När allt kommer omkring, anordnas lägret av EKHO2) och Svenska Kyrkan.

Några debattörer menar att Elisabeth Sandlund i och för sig hade rätt att välja bort annonsen. Martin E hänvisar till äganderätt, Immanuel Brändemo och LUFs ordförande Adam Cwejman talar om en tidnings rätt respektive Sandlunds frihet, och jag såg även ordet religionsfrihet skymta förbi i någon kommentar.

Jag för min del vill påminna om att vi har en lag mot diskriminering, som syftar till att skydda vissa utsatta grupper, bland annat HBT-personer, från otillbörligt missgynnande. Skulle hänsyn till förmodat homofoba läsare kunna vara ett sådant "berättigat syfte" enligt diskrimineringslagen som skulle göra Sandlunds ställningstagande försvarligt? Tillåt mig tvivla.

Är kanske detta ett lämpligt ärende för diskriminerings-ombudsmannen att driva?

1) homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner
2) Ekumeniska grupperna för kristna HBT-personer


6 kommentarer:

 1. Det här är absolut inget som förvånar mig. Det står till och med i bibeln (5e mosebok om jag inte minns fel): "en man ska icke bära kvinnokläder", fritt citerat. Religioner och åsikts/yttrande-frithet går inte hand i hand men det beror enbart på religionerna eller snarare dess utövare

  SvaraRadera
 2. Är man queer, får man finna sig i att leva ett queer-liv, inte tro att mainstream-strömmen accepterar än, inte ens p.g.a. någon lagstiftning, annars vore man ju inte queer.

  SvaraRadera
 3. @Anonym
  Utan att veta vad exakt som du lägger in i begreppet "queer", tycker du inte att alla människor är lika mycket värda? Är det orimligt år 2010 att av upplysta människor begära att bli accepterad för den du är (så länge du inte skadar andra), oavsett hur mycket/lite "mainstream" du är?

  SvaraRadera
 4. Michelle Appelgate Andréasson12 juni 2010 kl. 18:07

  Hej på Er, jag har skickat in en kommentar på deras sida, nedan är en kopia på min kommentar.

  Att praktisera eller inte praktisera.

  Ni skriver "hbtq-personer (Homo-, bi-, transsexuella och queerpersoner)" Det vore mycket trevligt om ni lärde er basic HBTQ. T:et står för transpersoner där transsexuella utgör en del precis som transvestiter intersexuella m.fl. varianter av transpersoner.

  Transpersoner är precis som befolkningen i övrigt hetero-, homo- och bisexuella. Visa är även troende.

  Elisabeth Sandlund säger, "En stor del av läsekretsen skulle stötas av en annons av detta slaget som handlar om utlevd homosexualitet." Hur skulle det kännas för er om ni blev tillsagda att det är okej om ni är troende, bara ni inte praktiserar det.

  Kom ihåg det grundläggande kärnbudskapet i Bibeln att älska din nästa och behandla andra som du själv vill bli behandlad. Kort sagt vill du bli respekterad för den DU är, respektera andra för hur de är och njut av att vi inte är stöpta i samma form. Titta på den härliga mångfald Gud har skapat på vår Moder jord. Guds norm är variation inte att allt och alla skall vara lika eller motsäger ni er Guds skapelse.

  Om ni är sanna troende borde ni omfamna Guds norm som är variation. Kom ihåg döm andra och ni skall själva bli dömda.

  Mvh
  Michelle Appelgate Andréasson
  Transgender (MtF)

  SvaraRadera
 5. "Du får inte ligga med en man som man ligger med en kvinna; det är något avskyvärt."

  Alltså fritt fram enligt bibeln.

  SvaraRadera
 6. Är inte troende ,men bra sagt,,,mvh: Yvon

  SvaraRadera