tisdag 29 juni 2010

Klädkod på krogen

En man, som blev nekad att komma in på en restaurang i Karlskrona för att han bar shorts och flip-flops, har enligt Blekinge Läns Tidning anmält restaurangen till diskrimineringsombudsmannen (DO), eftersom tjejer, som visade mer hud än han, släpptes in (även i bl a SvD, GP och SVT).

Som transa vill jag förstås inte bli stoppad för att jag bär andra kläder än vad konventionen bjuder för mitt biologiska kön. Därför kanske det förväntas av mig att jag skall sympatisera med mannen, och förfäkta uppfattningen att man borde få klä sig hur man vill var man vill. Det gör jag inte. Kalla mig gärna inkonsekvent, men jag tycker att mannen genom sitt agerande förlöjligar förbuden mot diskriminering på bekostnad av berättigade reaktioner mot missgynnande och trakasserier.

Som jag ser det, är det helt okej att en krog kräver en viss nivå på gästernas klädsel. Det handlar om stil till gagn för trivseln. Alla kanske inte bryr sig, och den som inte vill underordna sig klädkoden kan äta någon annanstans. Vidare, eftersom modet för män och kvinnor skiljer sig åt, är det naturligt att kraven på manlig respektive kvinnlig klädsel inte uttrycks på samma sätt. Både män och kvinnor som vill komma in måste på något sätt anpassa sin klädsel, och det vore galet om det ansågs vara olaglig diskriminering att medlen för den anpassningen ser lite olika ut.

DOs utredare Lars Thornberg har enligt Aftonbladet sagt:
Lagen säger att alla ska behandlas lika oavsett kön. Kommer kvinnor in med shorts ska män också göra det.

Låt oss hoppas att DO tänker till, och inte stannar vid den tolkningen av lagen. En sådan tolkning vore väldigt dåligt förankrad hos medborgarna, och skulle i praktiken försvåra seriöst arbete mot diskriminering och för allas lika värde.

Motarbetar jag oss transpersoner genom att resonera som jag gör? Det vare sig hoppas eller tror jag. Om en krog har nivån på klädseln som utgångspunkt, och använder lite sunt förnuft i förhållande till transpersoner, borde det vara lugnt. För övrigt är det just så det fungerar. Nästan alltid.

8 kommentarer:

 1. har man ex 25 cm klackar som T o tror att man skall passera obemärkt tex på damtoa då har man väl oxå lite missuppfattat stil o finess eller?

  SvaraRadera
 2. @Anonym
  Ehh.. jovisst, om det nu finns så höga klackar (vilket jag betvivlar), torde ingen som bär dem "passera obemärkt" någonstans...
  Menar du möjligen att transpersoner inte helt bör undantas från eventuell klädkod på ett uteställe? I så fall håller jag med. Om till exempel en biologisk man bär damkläder, bör man kunna begära att vederbörande respekterar klädkoden för kvinnlig klädsel.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att Gunillas funderingar känns väldigt adekvata, en av de andra, däremot synnerligen ointelligent, behöver inte ens kommenteras.

  När man går på krogen, oavsett könstillhörighet skall man ju respektera andra gäster, samt då krogen i sig själv. Man måste förvisa sig om vad det är för slags ställe och klä sig därefter, dessutom måste man anpassa kläderna efter årstid och väderlek kanske också tidpunkt på dygnet.

  Möjligen kan jag tänka mig att gå klädd i shorts och flipflop på en strandservering, men inte annars. Kvarterskrogar har ju en annan typ av publik, där klädseln kan vara mer vardaglig, "typ" jeans och t-skirt, men det är minsann inte överallt man blir insläppt i jeans eller jeanskjol.

  Det är ingen idé att sno kläder från en fågelskrämma eller anamma uteliggarnas "klädkod" sanna mina ord. För att visa respekt mot oss själva och andra gäster gäller det att se respektabel ut!!

  Nu menar jag inte att man skall klä upp sig så som om man skulle gå på Vickan och Daniels bröllop... Men litet hyfs och fason måste man ju ändå ha. Man kan vara vardagsfin i relativt billiga kläder från exempelvis H&M och man kan faktisk hitta mycket snyggt på 2-hand.

  Nåväl, svårt att låta bli att kommentera... Men en klackhöjd på 25 cm... tja helt okey på ett fetichparty. Om du nu kan hitta så höga klackar, och om du nu kan gå i den till aktuell lokal, att byta i garderoben anses vara fusk!

  Men du, lämna den superkorta lackklänningen hemma då du skall gå med till kvarterskrogen!
  Likväl så är det heller ingen idé att kopiera Drottning Beatrix snygga röda klänning, eller Maximas sjöjungfruliknande fodral, det känns som litet överambitiöst på en vanlig krog i Göteborg, på ett bröllop eller en Nobelfest däremot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att dom som är transsexuell som jag. Borde få komma in om man klär sig normalt som kvinna

   Radera
 4. Man kan inte gå klädd hur som helst på krogen. Inte någonstans faktiskt. Vi lever i ett samhälle där våra medmänniskor kräver att vi inte skyltar med vår nakna kropp. Vi lever i ett samhälle som kräver att vi grupperar oss. Det kan man kanske bryta.

  En man i kvinnokläder kan vara ok i de flestas ögon, så länge han (hon/hen) inte går för långt över gränsen. Man kan dock inte klä sig t ex porrigt i super-höga klackar och tajta kläder i storlek XS när man egentligen har 42/44. Jo, man kan, men inte utan att gå över den osynliga gränsen för vad som är ok och inte i andras ögon. Det finns ingen (normal) kvinna som klär sig på det sättet och det behöver vi transpersoner inte ändra på heller. Åtminstone inte om vi vill bli accepterade av människor i vår omgivning. Man får helt enkelt hålla sig till samhällets oskrivna regler för att bli accepterad. Hemma i sängkammaren kan man göra som man vill, men utanför hemmet får man försöka anpassa sig. Tyvärr är det så, hur svårt det än är att acceptera. Det gäller alla människor, även cis-personer i flip-flops och shorts.

  Shorts är väl aldrig ok på krogen förresten? Om man är på ett ute-fik eller lunch-restaurang mitt på dan kan jag tänka mig att det är ok. Men inte på restaurang på kvällen. Däremot är det ju lustigt att tjejer kan klä sig utmanande och visa både det ena och det andra, utan att bli nekade i dörren. Men nu var det ju tydligen flip-flops det handlade om. Därför har jag faktiskt full förståelse för att han blev nekad i dörren.

  SvaraRadera
 5. Hejsan,Cilla Winblad här.
  håller helt med dig Antonia. Varför skall vi bryta mot den "klädpraxis" som finns hos dagens kvinnor? Det uppfattar jag som att man vill bryta av och synas, precis som i shorts och flipflop ovan.

  SvaraRadera
 6. Jag är själv transperson och håller inte alls med om den delen där det står att:

  "...Vidare, eftersom modet för män och kvinnor skiljer sig åt, är det naturligt att kraven på manlig respektive kvinnlig klädsel inte uttrycks på samma sätt. Både män och kvinnor som vill komma in måste på något sätt anpassa sin klädsel, och det vore galet om det ansågs vara olaglig diskriminering att medlen för den anpassningen ser lite olika ut."

  Varför ska man upprätthålla olika klädkoder för könen? Kan man bara inte helt släppa denna fixering vid kön? Låt mig ta ett exempel på vad jag tycker vore mest rättvist:

  Om vi säger så här. En kvinna klär sig i en kjol som visar hennes ben och hon släpps in. Då ska också en man som klär sig i en likadan kjol också släppas in. En man klär sig i ett par shorts som visar hans ben och han släpps inte in. Då ska inte heller kvinnan få gå in i ett par likadana shorts.

  Så vad jag menar är att klädkoder är helt ok, men de ska vara oberoende av kön. Då behöver man inte göra skillnad på "vanliga" män/kvinnor och på transpersoner...

  /Marcus

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att alla ska få komma in oavsett klädsel. Tänk vad förnedrande att inte få hänga med kompisarna in o käka pga. man bär flipflops! Herregud det är väl sommar... Snobbiga skitkrog. Uppförande ska man kunna ställa krav på, tex att man inte blir insläppt om man är berusad, men de ska ge själva fan i vad folk väljer att ha på sig. Jag fattar inte hur du resonerar, du vill ju själv bli insläppt i "damkläder" vilket är helt ok för mig, än dock mer okonventionellt än en snubbe i tofflor. Samma skyldigheter, samma rättigheter!

  SvaraRadera